440g / 1100g
Kolor: bardzo jasny (prawie przeźroczysty), od jasno słomkowego do jasno bursztynowego. Po skrystalizowaniu białawy lub kremowy.
Smak: delikatny o zapachu kwiatów akacji
Właściwości:
440g / 1100g
Kolor: może przybierać różne odcienie w zależności od nektarujących kwiatów, zazwyczaj jasnokremowy lub herbaciany. Po skrystalizowaniu robi się jasnoszary do jasnobrązowego
Smak: słodki, łagodny, niekiedy z dominującym smakiem określonych nektarów
Właściwości:
440g / 1100g
Kolor: prawie przezroczysty lub lekko słomkowy. Szybko krystalizuje przybierając maślaną konsystencję o kremowym lub białym kolorze.
Smak: łagodny, nieco mdławy, z wyczuwalną nutką goryczy
Właściwości:
440g / 1100g
Kolor: jasnożółty, czasem lekko bursztynowy, po skrystalizowaniu jasnokremowy
Smak: aromatyczny, delikatnie pikantny, czasem z lekką goryczką
Właściwości:
440g / 1100g
Kolor: jasnożółty, po procesie krystalizacji mętnieje i jaśnieje
Smak: charakterystyczny, lekko kwaskowaty
Właściwości:
440g / 1100g
Kolor: ze względu na dużą różnorodność nektarujących roślin może przybierać rozmaity odcień, najczęściej intensywny
Smak: podobnie jak kolor, skupia w sobie subtelny aromat mieszanki nektarów
Właściwości:
440g / 1100g
Kolor: ciemniejszy od wszystkich miodów nektarowych, zazwyczaj intensywnie herbaciany, po procesie krystalizacji jaśnieje i staje się jasnobrązowy
Smak: łagodny, żywiczny, lekko korzenny
Właściwości:
440g / 1100g
Kolor: ciemniejszy od większości miodów nektarowych
Smak: mniej słodki, o przyjemnym, łagodnym, żywicznym aromacie
Właściwości:
440g / 1100g
Kolor: ciemny, brunatny, po skrystalizowaniu brązowy
Smak: charakterystyczny – słodki, ale jednocześnie ostry i lekko piekący
Właściwości:
440g / 1100g
Kolor: bardzo ciemny, brunatny z odcieniem szarym lub zielonkawym
Smak: może się różnić w zależności od pożytku, zazwyczaj jest mniej słodki, z gorzkawym, kwaśnym lub słonawym posmakiem
Właściwości: